flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Шпигунство, УПЦ МП і воєнні злочини: 39 справ щодо війни, за якими радимо стежити цього тижня

04 березня 2024, 15:00

Посада при окупантах в Одесі.  Андрій Кулик — мешканець Одеси. За даними слідства, він зняв об’єкти військового призначення на території Одеси і шукав контакти представників ФСБ, щоб передати інформацію. Знайомий повідомив, що може “звести” його з потрібними людьми, але він має засвідчити готовність до конфіденційного співробітництва з ФСБ. Кулик погодився і просив, аби в обмін на це його призначили керівником департаменту ЖКГ в окупаційній адміністрації після захоплення міста. Чоловіка затримали за підозрою у державній зраді.

Засідання призначене на 7 березня о 14:15  у Суворовському районному суді Одеси.

Прокремлівський релігійний блогер. Василь Чепразов — заступник керівника проросійської організації “Єдіноє отєчєство” та учасник релігійно-політичної організації РПЦ “Союз православних братств України”. За даними слідства, він був одним з організаторів провокацій на території Києво-Печерської Лаври наприкінці березня 2023 року — підбурював людей до масових заворушень, в інтерв’ю звинувачував Україну у розв’язанні війни, поширював відео з виправданнями РФ. У травні 2023 року його взяли під варту. Чепразову інкримінують заперечення збройної агресії РФ.

Засідання призначене на 4 березня об 11:00  у Печерському районному суді Києва.

Листи у Генпрокуратуру. Дмитро Котов-Волков був послушником Києво-Печерської Лаври. Як каже СБУ, виправдовував збройну агресію РФ, публічно поширював фейки про українських оборонців і називав повномасштабну агресію Росії “загостренням конфлікту”. У липні 2023 року він надіслав у Генпрокуратуру лист із власними роздумами щодо Києво-Печерської Лаври, виправдовував Росію. Його звинувачують у запереченні збройної агресії РФ.

Засідання призначене на 4 березня о 17:45  у Печерському районному суді Києва.

Очільник ЦК “Азов-Крим”. Станіслав Краснов очолював Цивільний корпус “Азов-Крим”, брав участь у блокаді півострова, де працював у міліції. У 2016 році СБУ звинуватила його у держзраді та підготовці терактів, назвавши агентом Росії. Краснов заявив, що працював на українську контррозвідку, а переслідування є помстою кримських есбеушників за блокаду півострова. З колонії він одружився зі своєю дівчиною Оксаною. Вона також фігурує у справі. Станіславу Краснову інкримінують держзраду, а його дружині — незаконне носіння та зберігання зброї.

Засідання призначене на 5 березня о 12:45  у Печерському районному суді Києва.

Харківський “рецидивіст”. Михайло Сазонов — мешканець Харкова, має російське громадянство. У 2014 році СБУ звинуватила його в участі у діяльності “харківських партизанів” — завербованого співробітниками ФСБ об'єднання, яке мало вчиняти теракти та залякувати містян перед виборами. Згідно з матеріалами справи, Сазонов брав участь у роботі групи, проте з власної ініціативи заявив до СБУ та в усьому зізнався. За це його справу закрили. Вже у 2019 році його звинуватили у шпигунстві. Мовляв, у Бєлгороді його завербували представники російського Генштабу й доручили збирати інформацію про суспільно-політичну обстановку й учасників АТО. Але й цю справу суд закрив, бо Сазонов сам заявив до СБУ і російських доручень не виконував. В обох випадках в складі колегії був один і той самий суддя. Нині ж Сазонову інкримінують несанкціоноване поширення інформації про розташування ЗСУ. Він перебуває під вартою.

Засідання призначене на 5 березня о 13:00  у Печерському районному суді Києва.

ЗСУ у Слов’янську. Дмитро Пилипенко — мешканець Слов’янська. Як каже слідство, у травні 2022 року він передав через “Однокласнікі” інформацію про розташування ЗСУ в місті представнику РФ. Чоловік перебуває під вартою. Йому інкримінують несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ.

Засідання призначене на 5 березня о 15:00  у Слов’янському міськрайонному суді.

Фінансування тероризму. Роман Коваленко — колишній депутат Донецької облради, Ордаш Дадашов — ексгендиректор бахмутського заводу “Вістек”, Сергій Новіков — тодішній заступник Дадашова з маркетингу. За даними слідства, у 2018—2019 роках вони постачали обладнання для вугільних шахт на тимчасово окупованих територіях України. У 2019 році фігурантів затримали. Їм інкримінують фінансування тероризму.

Засідання призначене на 4 березня о 16:00  у Дружківському міському суді.

Вбивство письменника Вакуленка. Владислав Нескородьєв і Сергій Удоденко — уродженці Луганщини. Вони служили у збройних формуваннях так званої “ЛНР” та у складі російської окупаційної армії. Під час захоплення Харківщини навесні 2022 року вони, за даними слідства, брали участь у катуванні місцевих. За наказом Нескородьєва Удоденко з іншими військовими викрав із дому та закатував Володимира Вакуленка, проукраїнського активіста, дитячого письменника. Їм інкримінують порушення законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 6 березня о 10:30  у Дзержинському районному суді Харкова (in absentia).

Про більше справ дізнавайтеся на сайті МІПЛ— зокрема про суд над Табачником, коригування вогню та справу “Ізоляції”.

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ З 4-8 БЕРЕЗНЯ

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.

Нагадування:  відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Версія для друку

 

РАДА СУДДІВ УКРАЇНИ