flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

29 справ щодо війни, за якими стежимо цього тижня

26 лютого 2024, 16:05

Підвал у Ягідному. Нагадуємо про справу Ягідного: у цьому селі на Чернігівщині російські військові майже місяць тримали в підвалі школи 368 людей. Росіяни вдиралися до будинків, грабували, били та роздягали чоловіків, шукали татуювання та насильно зганяли всіх до підвалу школи. Люди 28 днів були у темряві та задусі, без ліків, нормального доступу до їжі та води. За цей час там померло десять людей. Справа на етапі судових дебатів. П’ятнадцятьох військових із Тули обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни.

Засідання призначене на 27 березня о 09:30  в Чернігівському районному суді міста Чернігова (in absentia).

Очільник російської громади в Полтаві.  Віктор Шестаков — очільник і засновник ГО “Російська громада Полтавщини”. У 2023 році його затримала СБУ. Шестаков використовував псевдоніми Андрій Уваров, Ігор Логінов і Петро Жарков. Слідство встановило, що він був агентом служби зовнішньої розвідки РФ. Шестаков підготував понад 60 замовних публікацій для російських інтернет-видань “Одна родіна” та “Фонд стратегічної культури”. Шестаков готував замовні матеріали щодо російських ударів по торговельному центру у Кременчуці, багатоквартирному будинку у Дніпрі та масованих обстрілах енергооб’єктів у Києві. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 26 лютого о 15:00 у Ленінському районному суді міста Полтава.

Дискредитація волонтерів.  Олексій Оскер родом із Сумщини. Він створював фінансові піраміди, балотувався на виборах у кількох областях, керував компанією, яка володіла медіа, був причетний до справи про продаж посади голови Миколаївської ОДА, мав спільні події з львівським антивакцинатором Остапом Стахівим. Після початку повномасштабної війни записував відео з дискредитацією українського волонтерського руху, поширював фейки про роздачу повісток і злочини переселенців, закликав повалити владу на Волині. За це його обвинувачують у спробі насильницької зміни конституційного ладу.

Засідання призначене на 29 лютого об 11:30 у Святошинському районному суді Києва.

Полковник харківської СБУ. Юрій Рябуха — колишній заступник голови управління СБУ в Харківській області. У Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого він керував Інститутом підготовки юридичних кадрів для Служби безпеки. Як каже слідство, Рябуха готував інститут до “здачі”, вчасно не вивіз майно та співробітників, схиляв курсантів не чинити спротив росіянам і співпрацювати з ними. Рябуху затримали у 2022 році за підозрою у держзраді. Очільник СБУ Василь Малюк розповідав, що на телефоні Рябухи гімн Росії був мелодією будильника. Його обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 27 лютого об 11:30  у Шевченківському районному суді Києва.

Ведуча NewsOne.  Діана Панченко ― колишня ведуча проросійських каналів Медведчука NewsOne, “Перший незалежний” та UkrLive. Слідство встановило, що вона виправдовувала збройну агресію РФ проти України, підтримувала та пропагувала окупацію регіонів. У 2022 році у своєму шоу говорила, що Байден віддав наказ Україні наступати на Донбас. На своєму ютуб-каналі та у соціальних мережах закликала не чинити спротив Росії. З окупованого Маріуполя та Донецька знімала пропагандистські репортажі. Її обвинувачують у державній зраді. 

Засідання призначене на 28 лютого о 9:30  у Шевченківському районному суді Києва (in absentia).

Зґвалтування вагітної. Арслан Саліхов і Рінат Хакімянов — російські військові із 90-ї танкової дивізії, які окупували Броварський район у 2022 році. Слідство встановило, що Хакімянов разом із ще одним росіянином затримали місцеву жінку в будинку. Вона сказала, що вагітна і просила її не чіпати. Саліхов залишився на вулиці для охорониа, а Хакімянов разом із ще одним військовим по черзі ґвалтували жінку, при цьому вони її били, душили й вибили чотири зуба. Також Саліхов і Хакімянов викрали телефони місцевих, примусили одного чоловіка рити окопи. Їх обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 29 лютого об 11:00у Броварському міськрайонному суді Київської області (in absentia).

Про решту справ — воєнні злочини, державна зрада і колабораціонізм — читайте на сайті МІПЛ.

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ З 26 ЛЮТОГО - 1 БЕРЕЗНЯ

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.

Рада суддів України