flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд щодня працює над забезпеченням єдності судової практики та виявленням неузгодженостей у законодавстві

10 лютого 2023, 14:58

6–8 лютого 2023 року відбулася презентація щорічного Моніторингового звіту за 2022 рік щодо впровадження та аналізу ефективності прийнятих законодавчих актів в Україні, підготовленого Міністерством юстиції України за підтримки проєкту ЄС «Право-Justice».  

Секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Олег Васьковський долучився до обговорення результатів аналізу законодавства, зокрема, у сфері банкрутства.

У вітальному слові спікер зазначив про високий аналітичний рівень презентованого звіту, якість і глибину опрацьованих питань та підготовки висновків. На його переконання, врахування напрацьованих під час моніторингу пропозицій сприятиме вирішенню виявлених проблем, дасть змогу розвивати законодавство України у сфері банкрутства та зробить його більш ефективним. Усі порушені в звіті проблемні питання потребують врегулювання шляхом внесення змін до законодавства. При цьому Олег Васьковський наголосив, що для ВС першочерговими завданнями є забезпечення єдності судової практики та виявлення неузгодженостей і прогалин у законодавстві – це питання, над якими ВС працює щодня, тому є чим ділитися і що пропонувати для покращення.

«Кодекс України з процедур банкрутства, введений у дію в жовтні 2019 року, покликаний сприяти покращенню економічного та інвестиційного клімату. Водночас сьогодні ми маємо говорити не лише про якісні параметри профільного законодавства, але й про зміни, які ще варто внести з метою кращого правового регулювання сфери застосування норм про банкрутство. Все це комплексно впливає на процедури банкрутства, адже вони не лише правові, а й економічні, тому до них така прискіплива увага. ВС також завжди активно долучається до розробки законотворчих ініціатив. Так, наразі у підготовленому законопроєкті, що регулює питання доступу до правосуддя через судовий збір, враховано, у тому числі, пропозиції ВС. Адже судовий збір – це є певна обов’язкова умова звернення до суду, проте його розмір досить часто перешкоджає процедурам банкрутства, їх завершенню і врешті-решт – кредиторам отримати свої кошти від судових процедур», – наголосив Олег Васьковський.

Секретар судової палати КГС ВС зупинився і на проблемних питаннях, які виникають під час розгляду справ про банкрутство, що пов’язані, зокрема, з дією «ковідного» карантину та воєнного стану. «На цей час крізь призму судової практики і доцільності Верховний Суд відпрацьовує проблематику мораторіїв, що є одним із найскладніших питань, яке супроводжує банкрутство вже кілька років. Мораторії дуже ускладнюють процедури банкрутства, відкривають шляхи для зловживань з боку недобросовісних учасників, а інших позбавляють захисту та гарантій належного виконання судових рішень. Тобто з такими регуляторними механізмами треба бути дуже обережними і з часом їх варто усувати з правового поля. Все це має здійснюватися шляхом кропіткої спільної роботи всіх гілок влади та внесення змін-пропозицій до законодавства, зокрема з питань банкрутства», – переконаний спікер.

Підсумовуючи, суддя КГС ВС подякував Міністерству юстиції України та проєкту ЄС «Право-Justice» висловив сподівання на подальшу плідну й тривалу співпрацю з Верховним Судом.

Презентація Моніторингового звіту за 2022 рік охопила аналіз 17 проблем правового регулювання таких сфер:

– судочинства, судоустрою, кримінальної юстиції, системи безоплатної правової допомоги в контексті імплементації Закону України «Про медіацію»;

– виконання судових рішень;

– банкрутства і судово-експертної діяльності.

Зокрема, щодо банкрутства виокремлено чотири найбільш актуальні на цей час проблеми:

  1. Реалізація майна боржника у разі відкриття провадження у справі про банкрутство / неплатоспроможнсть.
  2. Окремі аспекти діяльності арбітражного керуючого.
  3. Повноваження господарського суду у справах про банкрутство в умовах воєнного стану.
  4. Реалізація майна в межах справи про банкрутство у разі закінчення другого повторного аукціону без визначення переможця.

З презентацією можна ознайомитися за посиланням: https://minjust.gov.ua/files/general/2023/02/08/20230208172348-44.pdf

Відеотрансляцію заходу можна переглянути в записі на сторінці https://www.facebook.com/Pravojusticeukraine/videos/6131562100227229